Kako sprečiti glavobolje

KAKO SPREČITI NAPADE MIGRENE

MIGRENASvi oni koji pate od migrene znaju koliko su to teški i neprijatni  napadi glavobolje. Iako postoji veliki broj lekova koji mogu da smanje bol i ublaže propratne simptome najbolji način da se one prorede je sprečiti ih pre nego što nastanu.

ŠTA TREBA RADITI

  • Svaka osoba koja pati od migrene treba da pokuša da otkrije šta kod nje može da izazove napad migrene, odnosno šta su okidači a šta reduktori bola .
  • Kod mnogih je napad migrene prouzrokuju promene u okruženju kao što su:
  • Promene vremena. Oscilacije u vremenu zatežu mišiće vrata što smanjuje cirkulaciju u vratu pa to može biti pokretač reakcija koje dovode do migrene
  • konzumacija određene vrste hrane ili pića ili
  • hormonalne promene.

Otkrivanje okidača migrene i njihovim izbegavanjem ili preventivnim uzimanjem lekova koji ublažavaju simptome može se veoma efikasno sprečiti napad migrene .

Prouzrokovači migrene su različite od osobe do osobe ali najčešći su:

  • Namirnice: sirevi, pogotovo stari sirevi, alkohol, monosodium glutamat (MSG), čokolada, kofein, prerađevine od mesa kojima se dodaju nitriti (kobasice, slanina, sušena mesa), avokado, turšija, luk, koštuničasto voće)
  • Hormonalne promene kao što su menstroacija, menopauza, oralna kontraceptivna sredstva kao i hormonalna terapija.
  • Promene u okruženju kao što su nagle promene temperature vazduha, promena vremenske zone, velika buka ili jaki mirisi.

Jedan od čestih prouzrokovača migrene je stres, često kombinovan sa nedovoljno sna, pa je KONTROLA  STRESA  efikasan način da se spreči napad migrene.  Naučite neku od tehnika kontrola stresa. Neke od njih su tehnike disanja, tehnike progresivne mišićne relaksacije , tehnike relaksacije, meditacija ….

SunSaluteFIZIČKA  AKTIVNOT  je dobra prevencija migrene, preporučuje se bavljenje jogom, plivanjem ili makar polučasovnom svakodnevnom šetnjom.

Smeh, dobro raspoloženje I druženje sa dragim osobama  smanjuje nivo hormona stresa.

Faktor koji često doprinosi napadima migrene je NEDOVOLJNO SNA ili nekvalitetan san.

Čest uzrok lošg spavanja pored stresa može biti i jastuk. Spavanje na anatomskim jastucima značajno može poboljšati kvalitet sna

Neredovna i nepravilna ishrana takođe može biti okidač za migrenu.  Važno je obratiti pažnju na redovnost u ishrani I kvalitet ishrane. Preporučuju se najmanje tri obroka I jedna užina.

Sada na tržištu postoje lekovi koji mogu da smanje učestalost migrena kao i jačinu njihovih napada, propisuju se kada druge metode nemaju efekte i mogu biti: beta blokatori kao što je propranolol, pizotifen ili antidepresivi kao što je amitriptilin.

Pozdravna reč autora

 O blogu
O blogu

Ideja ovog bloga je da se napravi online zajednica i web klinika koja bi se bavila problemom hroničnog bola i stresa.
Uvereni smo da ćete, što više znate o hroničnom bolu, što više znate o sopstvenom bolu, i faktorima koji utiču na njega biti spremniji da se borite protiv njega.

Hvala Vam na poseti!

 Autor bloga
Autor bloga

Poštovani posetioci, zahvaljujem Vam se na poseti!
Nadam se da ćete u tekstovima i savetima koje sam za Vas pripremio naći korisne stvari i primeniti u praksi.
Pišite, ostavite komentare, dajte predloge i sugestije, iznesite svoja iskustva
Hvala

dr Bratislav Branković