DRŽANJE TELA I BOL

DRŽANJE TELA I BOL

DRŽANJE TELA – ukoliko je dobro znatno smanjuje naprezanje zglobova i mišića.

DRŽANJE TELA – ukoliko je loše povećava pritisak na mišiće i zbolbove, mišići se istežu ili skraćuju. Kada su prekomerno istegnuti mišići gube snagu. Previše kratki mišići su manje elstični i podložni povredama i bolu. Ekstremno loše držanje tela dovodi do pogrbljenosti kod koje se grudni  mišići skraćuju i time smanjuje elastičnost grudnog koša.

Suprotni ekstrem lošeg držanja tela su ulegnuta leđa, kada je stomak isturen napred a zadnjica izbačena unazad. Usled toga kičma pravi prstenastu krivinu između karlice i rebara. Ovakvo držanje tela vrši veliki pritisak na donji deo leđa o može dovesti hroničnog bola u donjem delu leđa.


ŠTA ZNAČI IMATI PRAVILNO DRŽANJE TELA

Imati pravilno držanje tela znači da su uši, ramena, kukovi, kolena i članci u pravilnoj vertikalnoj liniji (slika desno). Glava je ispravljena sa uvučenom bradom. Grudi su uzdignute sa sa opuštenim ramenima. Kukovi su istoj visini a kolena zategnuta ali ne i stegnuta. Stopala paralelna lako raširena u visini ramena.

Da biste shvatili kako izgleda pravilno držanje tela postavite pete dva centimetara od zida privucite donje trbušnjake da bi ste smanjili luk u donjem delu leđa a zatim se odmaknite od zida. To je pravilno držanje tela i uvek treba da imate na umu takav stav dok hodate ili stojite.

Usvajanje pravilnog držanja tela može smanjiti pritisak u ramenom pojasu, i vratu, što može znatno smanjiti šansu za glavobolje posebno tenzione glavobolje koje su posledica mišićne napetosti i lošeg držanja tela. Pravilno držanje tela smanjuje pritisak pritisak grudnog koša na unutrašnje organe, čime poboljšava njihov rad, a ako se kombinuje sa pravilnom ishranom i fizičkom aktivnošću može značajno smanjiti učestalost bola u donjem delu leđa – lumbago, mifascijalni bol

Pokušajte da očuvate pravilno držanje tela tokom celog dana uključujući i periode vežbanja jer će vam ono rasteretiti mišiće i smanjiti bol

Pored zdravstvenih prednosti dobro držanje tela će Vam pomoći da izgledate opuštenije i otvorenije  u svakoj socijalnoj prilici

KAKO POSTIĆI PRAVILNO DRŽANJE TELA

Evo nekoliko saveta koji mogu da Vam pomognu da poboljšate držanje tela.

  • Sedite na stolicu sa nalonom pod pravim uglom. Leđa prislonite na naslon tako da prve ugao od 90 stepeni sa butimama
  • Sedište u automobilu podesite da Vam kukovi i grudni koš prave ugao od 90 stepeni.
  • Kada stojite uzdignite glavu i zategnite stomačćne mišiće
  • Održavajte normalnu telesnu težinu i redovno vežbajte
  • Spavajte na udpbnom krevetu i koristite jastuk koji vrat drži u anatomskopm položaju. To će pobočjšati kvalitet sna
  • Nosite udobnu obuću
  • Izbegavajte tesnu odeću i zategnute kaiševe.
  • Nemojte nosti peko ramena torbu težu od jednog kilograma

DA BISTE ODRŽALI DOBRO DRŽANJE TELA

Redovno vežbanje i pravilna ishrana mogu da Vam pomognu da ostanete aktivni i pored hroničnog bola. Poboljšanje fizičke kondicije dovodi do pobočjšanja na nivou energije. Mnogi otkrivaju da im da im se sa poboljšanjem kondicije pobočjšava i raspoloženje.

Da biste održali motivisanost pridržavajte se sledećeg


POSTAVITE CILJEVE

Započnite sa jednostavnim ciljevima a zatim postepeno pelazite na ciljeve većeg dometa. LJUDI KOJI USPEVAJU DA BUDU FIZIČKI AKTIVNI ŠEST MESECI OBIČNO REDOVNU AKTIVNOST PRETVARAJU U NAVIKU.  Imajte na umu da ciljevi treba da budu realni i dostižni. KADA SU CILJEVI PREVIŠE AMBICIOZNI LAKO DOĐE DO PREMORA, MALODUŠNOSTI I ODUSTAJANJA 


DRŽITE UMEREN TEMPO

Vežbajte malo u jednoj seansi pa odmorite. U početku vežbanja možete da osetite povećanu neprijatnost usled slabosti mišića i ukočenosti zglobova. Kada posle nekoliko dana povećate snagu mišića i smanjite ukočenost zglobova počeće i bol da se smanjuje.


UNESITE RAZNOVRSNOST

Periodično menjajte vežbe kako biste izbegli jednoličnost. Radite vežbe u prirodi kad god to dozvoljavaju vremenski uslovi. Provodite što više vremena u prirodi.Razmislite u učlanjenju u neki klub ili Udruženje kako biste imali veći pristup razičitim oblicima fiizičkih aktivnosti.


BUDITE PRILAGODLJIVI

Prilagodite vežbe dnevnim aktivnostima. Ako ste na ppiutu ili posebno zauzezi prilagodite vežbe dnevnim mogućnostima. BITNO JE DA VEŽBE RADITE SVAKOG DANPratite svoje napredovanje. Zapisujte detalje sa vežbanja. Vodite dnevnik on pomaže da se probližite ciljevima i omogućava Vam da pratite vaše napredovanje.

Pozdravna reč autora

 O blogu
O blogu

Ideja ovog bloga je da se napravi online zajednica i web klinika koja bi se bavila problemom hroničnog bola i stresa.
Uvereni smo da ćete, što više znate o hroničnom bolu, što više znate o sopstvenom bolu, i faktorima koji utiču na njega biti spremniji da se borite protiv njega.

Hvala Vam na poseti!

 Autor bloga
Autor bloga

Poštovani posetioci, zahvaljujem Vam se na poseti!
Nadam se da ćete u tekstovima i savetima koje sam za Vas pripremio naći korisne stvari i primeniti u praksi.
Pišite, ostavite komentare, dajte predloge i sugestije, iznesite svoja iskustva
Hvala

dr Bratislav Branković