MIOFASCIJALNI SINDROM

ŠTA JE MIOFASCIJALNI SINDROM

TAČKE OKIDAČI BOLA

TAČKE OKIDAČI BOLA

Miofascijalni sindrom je posledica akutnog ili hroničnog preopterećenja mišića. Akutno preopterećenje nastaje naglo, najčešće kod naglih trzaja, a hronično postepeno, usled čestih ponavljanih pokreta u mišiću ili zamora mišića (može se javiti usled neudobnog položaja pri spavanju). Zahvaćeni mišić je stvrdnut i bolan na pritisak.

Mesto najačeg bola predstavlja primarnu mišićnu trigger tačku (okidač bola), odakle se bol  širi po tačno određenom obrascu u druge delove zahvaćenog mišića,  susedne mišiće i druge delove trela. Aktivne triger tačke spontano stvaraju bol, a latentne bole samo na pritisak. Pored primarnih, duž mišića se mogu javiti i dodatne,satelitske trigger tačke, koje su manje bolne. Trigger tačke koje se javljaju u susednim mišićima, označavaju se kao sekundarne.


ŠTA SU TRIGER TAČKE

TRIGER TAČKE ZA NOGU

TAČKE OKIDAČI BOLA ZA NOGU

To su tvrdi snopovi mišićnih vlakana koji ne mogu da se opuste. Ovaj ‘čvor’ se može osetiti duboko u mišiću,  može biti veličine od zrna graška do veličine palca. Triger tačka održava jaku kontrakciju mišićnih vlakana povezanih sa njom, koja izaziva napeti mišićni snop. 

Da li je triger tačka isto što i spazam mišića? Spazam podrazumeva kontrakciju celog mišića dok je TP (triger point) kontrakcija samo jednog dela mišića. Jakim pritiskom na mišićnu TP boli mesto pritiska. Ali, TP reflektuje bol ili osetljivost na neki drugi cilj (mesto), često udaljen. Tako, na primer, kod glavobolje ne mora da znači da je problem u samoj glavi, nego bol dolazi iz TP koja se nalazi u predelu vrata. Nikad ne treba pretpostavljati da je problem samo na mestu koje boli.

Triger tačke se karakterišu time što prenose bol po tačno utvrđenom rasporedu. Prenešena bol je tipična za svaku trriger tačku (tačku okidač bola) i po obrascu prenešenog bola se prepoznaje mišić u kojem se nalaze aktivne triger tačke.


MIOFASCIJALNI BOL

TAČKE OKIDAČI BOLA U VRATU

TAČKE OKIDAČI BOLA U VRATU

Reflektujući hroničan bol izazvan triger tačkom je uglavnom stabilan, dosadan i često dubok. Može boleti pri odmaru, noću ili samo pri pokretu. Varira od niskog stepena nelagodnosti do teškog i onesposobljavajućeg, koji značajno narušava kvalitet života. TP izazivaju glavobolje, bolove u vratu ili vilici, bol u donjem delu leđa, sindrom karpalnog tunela i teniskog lakta, kao i mnoge vrste bolova u zglobovima kojima se pogrešno pripisuje artritis, tendinitis, burzitis ili povrede ligamenata.

Osim bola, mogu izazvati utrnulost, trnjenje, slabost, ili nedostatak normalnog obima pokreta. Takođe, mogu izazvati vrtoglavicu, mučninu, gorušicu, i lažne srčane probleme. Mogu dovesti do depresije ukoliko je bol hroničan.


ŠTA IZAZIVA STVARANJE TRIGER TAČAKA

STRES, hronični, dugotrajni, mali, svakodnevni  stres može da dovode do napetosti mišića i stvaranja triger tačaka.  Triger tačke se stvaraju spontano praktično tokom celog života, kod jednih inezivnije kod drugih pak sporije, Aktivacija trigger tačaka i stvaranje napetog mišičnog snopa  mogu uzrokovati saobraćajne nesreće, padovi, uganuća ili prelomi, preterano ili neprilagođeno vežbanje.  Hronična napetost mišića može se razviti kod mišića korišćenih za održavanje posture tela, usled nepravilnog sedenja, rada ili spavanja, ili usled ponavljajućih radnih zadataka.

Sekundarni ili prateći miofascijalni bolni sindrom ili mišićni sindrom može se razviti i kod obolenja zglobova ili artroza kada se zbog nepravilnog držanja tela koji izaziva deformitet i bol u zglobu preopterete mišići. To dovodi do hronične napetosti i stvarannja triger tačaka u njima.


LEČENJE MIOFASCIJALNOG (MIŠIĆNOG) BOLNOG SINDROMA

Sumatriptan lečenjeU akutnoj ili hroničnoj fazi, kada je intezitet bola jak ili veoma jak najbolji rezultati se postižu davanjem kombinacije lokalnog anestetika i kortikosterioda direktno u trigger tačku. Ako se radi o primarnom miofascijalnom sindromu, dakle kada bol nastaje kao posledica  promena  samo u mišićima, bol se može efikano otkloniti u potpunosti.

Kada se radi o sekundarnom miofascijalnom sindromu, odnosno kada je on pratilac drugog (osnovnog) oboljenja bol se ne može potpuno ukloniti ali se može značajno smanjiti. Rešavanjem osnovne ili primarne bolesti bol se može potpuno ukloniti.

Kod sekundarnog ili pratećeg miofascjalnog sindroma važno je znati da rešavanje osnovne bolesti često neće u potpunosti ukloniti bol, naročito ako se radi o hroničnom bolu. Potruno uklanjanje hroničnog bola moguće je deaktivacijom aktivnih trriger tačaka.

Pored infiltracija koje se populano zovu BLOKADE u terapiji odnosno lečenju miofascijalnog (mišićnog) bolnog sindroma koriste se i antireumatici, antidepresivi i antiepileptici.

Nakon smanjenja bola natavlja se fizikalnom terapijom i vežbanjem.

Lečenje miofascijalnog (mišićnog) bolnog sindroma je složeno i obavezno zahteva konsultaciju lekara terapeuta bola koji će napraviti plan lečenja,


PREVENCIJA MOIFASCIJALNOG (MIŠIĆNOG) BOLNOG SINDROMA – SAVETI

Da li je moguće uraditi prevenciju miofascijalnog (mišićnog ) sinroma i šta treba raditi kao bi se sprečio njegov nastanak ili sprečilo njegovo ponavljanje.

  • Nučite da poštujete svoje mišiće. Oni nisu napravljeni da budu u stalnoj kontrakciji ili fiksnom položaju dugo vremena.

  • Naučite zaštitne položaje
  • Usporite sa radom, pravite češće kraće pauze, naročito ako osetite mišićni zamor.

  • Istežite se više puta dnevno a pogotovo pred spavanje.

  • Naučite tehnike relaksacije (npr. joga, meditacija, disanje).

  • Uvek pazite na svoje držanje prilikom sedenja, korišćenja računara, vožnje. Ne ostajte dugo u jednoj poziciji.

  • zbegavajte hladnoću, oblačite se slojevito, podeste grejanje na poslu i u kući.

  • Ispravite bilo koje neravnoteže u vašoj ishrani, i uzimajte vitaminske i mineralne dodatke kao što je preporučeno od strane lekara (nutricioniste).


    VEŽBANJE I TRRIGER TAČKE

Kada su TP aktivne, što znači da bole i u miru, tada je dozvoljeno samo lagano istezanje i hladne obloge nekoliko puta u toku dana do pet minuta u jednoj seansi uz uzimanje lekova i izvođenje tretmana od strane lekara terapeuta bola.

Kada je neaktivna TP i nema konstantanog bola tada uz istezanje možete početi sa vežbama jačanja i izdržljivosti. Ukoliko i dalje nema bolova, pored svakodnevnih vežbi,  preporučuje se i kondicioni program, bar 2 puta nedeljno. Programi se prave individualno od strane terapeuta ili edukovanog trenera.


DA LI ĆE TRIGER TAČKE NESTATI AKO SAMO BUDEM ODMARAO?

Ako se radi o triger tačkama koje nisu dugo aktivne, dakle o akutnom bolu, bol se može smanjiti. Kada se radi o hroničnom bolu potrrebna je terapija.

Studije su pokazale da se uz kratak period odmora i izbegavanje aktivnosti koje su dovele do aktivacije TP, bolni simptomi se mogu povući na nekoliko nedelja. Ovo dovodi do toga da ljudi poveruju da su problem nestali. Ali, ako pravilno pregledate mišiće, naći ćete da je mišić još uvek napet i slab, i reaguje na pritisak reflektujućim bolom. TP su još uvek prisutne, samo ne izazivaju bol, a mogu veoma lako da se reaktiviraju i ponovo  proizvedu bol.

 Triger tačke se mogu reaktivirati – preopterećenjem mišića pri novom radnom zadatku, radeći ili spavajući u nepravilnom položaju, hlađenjem mišića, ili usled emocionalnog stresa, umora ili virusne infekcije. Potrebno je napomenuti još da tretiranje triger tačaka mora da izvede stručno lice, jer ukoliko se to ne uradi na pravilan način može doći do stvaranja novih Triger tačaka i pogoršanja stanja.

Pozdravna reč autora

 O blogu
O blogu

Ideja ovog bloga je da se napravi online zajednica i web klinika koja bi se bavila problemom hroničnog bola i stresa.
Uvereni smo da ćete, što više znate o hroničnom bolu, što više znate o sopstvenom bolu, i faktorima koji utiču na njega biti spremniji da se borite protiv njega.

Hvala Vam na poseti!

 Autor bloga
Autor bloga

Poštovani posetioci, zahvaljujem Vam se na poseti!
Nadam se da ćete u tekstovima i savetima koje sam za Vas pripremio naći korisne stvari i primeniti u praksi.
Pišite, ostavite komentare, dajte predloge i sugestije, iznesite svoja iskustva
Hvala

dr Bratislav Branković