SPONDILOZA VRATA

SPONDILOZA 

cervVratna spondiloza ili samo spondiloza je jedno od najćešćih oboljenja kičme. Manifestuje bolom u vratu i promenama na pršljenskim telima vratne kičme koja se vide na rentgenskom snimku vratne kičme. Hrskavica se istanjuje i puca na manje delove koji probijaju meduprđljenske veze. Po rubovima pršljena nastaju trnaste i kvrgave promene koje mogu pa pritisnu korenove živaca koji izlaze iz kičmene moždine i na taj način uzrokuju bol.

Uzroci nastanka su najčešće preopterećenje i prenaprezanje skeletnog sistema, koji su posledica savremenog načina života, dugotrajnog sedenja u nepravilnom položaju, smanjena fizička aktivnost, neadekvatan stil života, hronični stres. To dovodi do istrošenosti tkiva i vremenom dovodi do degenerativnih primena. Ove promene zahvatuju zahvataju najćešće kičmu i to u vratnom i leđnom delu, kukove u kolena. Jedan od najčešćih uzroka vratne spondiloze je degeneracija vratnih diskjusa.

DEGENERACIJA VRATNOG DISKUSA

Presek_kroz_I.V._disk

 

 

Međupršljenski disk se sastoji od dva dela fibroznog prstena koji se zove annulus fibrozus  i jezgra koje se zove anukus pulpozus


 

degenerative-disc-diseaseDegeneracija vratnih diskusa zapoćinje  postepenim gubitkom vode u diskususu. (dehidracijom).

Na rođenju sadržaj vode u diskusu je 88% a u sedamdesetim godinama 70%. Diskus gubi na težini i postaje manje elastičan što umanjuje njegovu ulogu amortizera  odnosno upijanja mikropoveda i zaštite koštanih elemenata. Međupršljensdki zglobovi zbog toga trpe veće opterećenje, razlabavljuju se i razlabavljuju se što dodatno opterećuje diskuse I dovodi do još veće degeneracije. Degenerisani diskus se pomera iz ležišta u prostor izmešu pršljenova, podiže deo pokosnice pršljlenskih tela I dovodi do reaktivnog stvaranja koštanih izraštaja-osteofita.  Međuzglobni prostori između pršljenova se smanjuju a pritisnuti diskus se deformiše  , vrši pritisak na korenove vratnih živaca i sužava kičmeni, pravi stenozu kičmenog kanala.Zadebljava zglobna čaura uvećavaju se zglobni nastavci i zadebljavaju ligament između pršljenova. Sve ovo izaziva bol i to noiceptivni kao posledicu ostećenja I degenaeracije diskusa I neuropatski kao posledicu oštećenja nerava I njihovih korenova.

KAKO PREPOZNATI VRATNU SPONDILOZU

MRI_vratnog_dela_kičme_sa_degenerativnim_promenama_C5C6Kliničke manifestacije degenerativnih promena u vratu (spondiloze) su bol u vratu, radikulopatija (oštećenje korenova nerava) i mijelopatija(oštećenje kičmene moždine.

  • BOL u vratu se pojačava na pokret vrata , prenosi se u potiljlak i mežu lopatice.
  • RADIKUOPATIJA bol u vratu koji se širi u ruku i praćen je gubitkom osećaja,  trnjenjem mravinjanjem, žarenjem, smanjenjem mišićne mase kao I slabošću mišića koje inerviše pritisnuti koren živca. Najčešće radikluopatije su na donjim vratnim pršljenovima jer oni trpe najveće opterećenje.
  • MIJELOPATIJA je posledica većihizletanja (hernijacija) diskusa ili izražene degenerativne stenoze (suženja) kičmenog kanala. Pritisnuta je kičmena moždina pa, pored bolova i mišićnih slabosti u rukama kao posledice radikularne kompresije, dolazi do slabosti i kočenja u nogama (spastična parapareza), bez ili sa poremećajem funkcije mokrenja.

Pozdravna reč autora

 O blogu
O blogu

Ideja ovog bloga je da se napravi online zajednica i web klinika koja bi se bavila problemom hroničnog bola i stresa.
Uvereni smo da ćete, što više znate o hroničnom bolu, što više znate o sopstvenom bolu, i faktorima koji utiču na njega biti spremniji da se borite protiv njega.

Hvala Vam na poseti!

 Autor bloga
Autor bloga

Poštovani posetioci, zahvaljujem Vam se na poseti!
Nadam se da ćete u tekstovima i savetima koje sam za Vas pripremio naći korisne stvari i primeniti u praksi.
Pišite, ostavite komentare, dajte predloge i sugestije, iznesite svoja iskustva
Hvala

dr Bratislav Branković