STRES – ZANIMLJIVE ČINJENICE

ZANIMLJIVE ČINJENICE O STRESU

STRES postaje svaodnevni deo našeg života.Živimo brzo, spavamo malo. Radimo mnogo, dan nam traje krtatko to su činjenice. Koliko zapravo znamo o možemo proveriti kroz sledeći test.


stres

Mnogi ljudi uopšte nisu svesni stresa

Američki Institut za stres smatra da je do devedeset odsto svigih problema sa zdravljem povezano sa stresom

 

 

RADNO MESTO  je jedan od glavnih poligona za dobijanje stresa, jer čovek na radnom mestu proživljava u proseku dvadesetak stresnih situacija dnevno


migrenaDEPRESIJA usled stresa je mnogo izraženija kod žena, mada itraživanja pokzuju one bolje reaguju na stres nego muškarci.

GLAVOBOLJE, poremećaji spavanja, noćne more,  neopisiva potreba za slatkim, bolovi u želucu samo su činjenice koji Vam govore da ste pod stresom.

Stresni događaj ne mora nužno da bude ružan. Postoji pozitivan i negativan stres. Venčanje rođenje deteta je pozitivan strtes a smrt bliske osobe ili razvod negativan stres. I velika radost i velika tuga mogu da imaju  negativan uticaj na organizam.


NAJSTRESNIJI ZVUK za većinu ljuždi je plač njihovog deteta.

YOGA -POZDRAV SUNCU


DISANJE i to duboko disanje kod nekih oblika yoge, kao i  duboko disanje kod seksa smanjuje stres jer obogaćuje organizam kiseonokom.

PRERANO STARENJE I MOGUĆNOST NASTAKA KARCIHNOMA(RAKA) može biti posledica stresa jer on izaziva ćelijsko starenje i starenje i pronene na genetskom nivou.

SMEH smanjuje stres i poboljšava raspoloženje.

OSUSTVO SIMPTOMA STRESA NE ZNAČI DA NISTE POD STRESOM. Svakodnevna rutina i neki lekovi mogu da smanje ili potpuno prikriju simptome stresa.

Stres se povezuje spoljanjim i unutarnjim uzrocima. Spljašnji uzrici  uključuju fizičko okruženje, uključujući posao, odnose s drugima, kuću, izazove, poteškoće i očekivanja s kojima se svakodnevno susrećete.

Unutrašnji uzroci određuju sposobnost tela da se nosi s spoljašnjim uzrocima, uključujući emocionalno i telesno zdravlje.

Stres je uzrokovao evolucijske promjene, razvoj i prirodnu selekciju. Tako su vrste, koje su se znale nositi sa stresom, opstale dok su druge izumrle, uključujući biljni i životinjski svijet.

 

Ovo su samo neke interesantne činjenice o stresu, ima ih mnogo i u narednim tekstovima ćće biti više rečo o njima.

Pozdravna reč autora

 O blogu
O blogu

Ideja ovog bloga je da se napravi online zajednica i web klinika koja bi se bavila problemom hroničnog bola i stresa.
Uvereni smo da ćete, što više znate o hroničnom bolu, što više znate o sopstvenom bolu, i faktorima koji utiču na njega biti spremniji da se borite protiv njega.

Hvala Vam na poseti!

 Autor bloga
Autor bloga

Poštovani posetioci, zahvaljujem Vam se na poseti!
Nadam se da ćete u tekstovima i savetima koje sam za Vas pripremio naći korisne stvari i primeniti u praksi.
Pišite, ostavite komentare, dajte predloge i sugestije, iznesite svoja iskustva
Hvala

dr Bratislav Branković