tenzione glavobolje

TENZIONA GLAVOBOLJA 

   Kako nastaju tenzione glavoboljebol

Tenziona glavobolja nastaje udruženim dejstvom mišićnih i psihogenih faktora.

Mišični factor čini pojačano zatezanje (spazam) mišića vrata a uzroci zatezanja mogu biti različiti i mnogobrojni, počev od potpuno bezopadnih  kao što  je nepravilno držanje tela, prekomerno istezanje mišiča vrata, nepravilan položaj pri spavanju, preko zatezanja koja izazivaju oboljenja vratne kičme, spondiloza, diskusi, povrede vratnih pršljenova do određenih tumorskih procesa u glavi. Nije dokazano da je kontrakcija mišića jedini uzrok.

Psihogene faktore čine  Hronični stres , dugotrajna napetost, depresija, neraspoloženje.

Emocionalna napetost, i/ ili neki od mišićnih faktora povećavaju tonus (zatezanje) mišića vrata i glave što dovodi do smanjene cirkulacije u tom predelu, smanjenog priliva kiseonika i odnošenja štetnih produkata metabolizma. Mišići često prelaze na anaerobni metabolizam) metabolizam bez prisustva kiseonika)  u celini ili nekim delovima  što dovodi do nakupljanja mlečne kiseline u njima i stvaranja bola.

Sve ovo može dovesti i do razvoja delimične mišićne napetosti (parcijalnog spazma) stvaranja tačaka koje aktivno produkuju bol koji se prenosi u određene delove glave. Ovo stanje se zove mifascijalni sindrom a tačke u kojima se stvara bol trigger tačke ili tačke okidači bola.


 Tenziona glavobolja – Klinička slika

kako se maifesvuje tenziona glavobolja

GLAVOBOLJA

TENZIONA GLAVOBOLJA

Tenziona glavobolja se manifestuje bolom u glavi, koji je glavni simptom.

Bol ja obostran, i javlja se u vratu, potiljku, slepoočnicama, čelu i temenu. Po intenzitetu blaži nego kod migrene, nema prodroma,  aure, mučnine i povraćanja. Opisuje se kao svrdlanje, bol u vidu kape, nabijenog klina, glave obavijene obručem. Vrlo je uporan, traje neprekidno danima, mesecima i godinama, karakteriše se kao hronični bol i slabo reaguje na klasičnu terapiju (bolesnik navodi da ja uzimao različite lekove i da mu veliki broj lekova ne pomaže). Često je prisutan prilikom buđenja ili neposredno nakon buđenja. Bol je obično udružen sa uznemirenjem, drhtanjem, znojenjem, nesnicom, strahom, gušenjem i knedlom u grlu (globus histericus).


 

Tenziona glavobolja – Dijagnoza

kako prepoznati tenzionu glavoblju

Tenziona glavobolja se dijagnostikuje na osnovu anamneze (podataka o bolesti dobijenih od pacijenta) i kliničke slike, i to je dovoljno za postavljanje dijagnoze u oko 90% slučejeva. Dodatne dijagnostičke metode (metode za ispitivanje) se retko koriste. Ukoliko lekar  posumnja na neko ozbiljnije organsko oboljenje  mogu raditi dodatna ispitivanja kao što su razna rentgeska snimanja, Rtg vratnog dela kičme, CT (skener), MRI (magnetne rezonanca) vratnog dela kičme ili glave, ispitivanje krvnih sudova vrata (color dopler vratnih arterija) EEG i drugo zavisno od kliničkog nalaza .

Vrlo je značajno ispitati konfliktne situacije u porodici i  na poslu, vrstu posla i uslove u kojima se on obavlja, dužinu spavanja i kvalitet sna, psihičko stanje pacjenta.

Za dobru dijagnostiku i lečenje ove glavobolje jako je značajno steći poverenje pacijenta i posvetiti mu dovoljno pažnje. Nikako ne omalovažavati smetnje pacijenta, jer on obično veruje da je po sredi ozbiljno oboljenje.


 

Tenziona glavobolja – LečenjeSumatriptan lečenje

Osnovni preduslaov za uspešno lečenje je poverenje pacijenta. On smatra da ima ozbiljno oboljenje, jer ima smetnje, pre svega bol, koji mu značajno remeti kvalitet života.

Pacijent se ne sme omalovažavti, mora mu se posvetiti dovoljno pažnje, objasniti sučtina njegovih problema tako da ih on razume, Treba ga motivisaati da uzme aktivno učešće u svom lečenju kroz korekciju modela ponašanja ili promenu životnog stila, da aktivno vežba, da koriguje loše navike. U tom delu veliku pomoć može pružiti kognitivno biheviralna terapija.

Od medikamentozne teapije mogu se koristiti NSAIL nesteroidni antiinflamatorni lekovi poznatiji kao antireumatici, anksiolitici i sedativi tipa benzidijazepina (bromazepam, bensedini) koji smiruju pacijenta i imaju miorelaksantno dejstvo (opuštaju napete mišiće), ukoliko pacijent ima kliničke znake za depresiju upotrebljavaju se I antidepresivi. Medikamentozna terapija se treba kombinovati sa psihoterapijom po našem iskustvu KBT (kognitivno bihevioralna terapija) I fizikalnom terapijom, pre svega programom vežbi. Tako se postižu najbolji rezultati. Samo medikamentoozna terapije ne daje zadovoljavajuće reziltate. Medikamentozna terapija se daje 3-4 nedelje a kasnije se može isključiti jer obično za to vreme pacijenti osete značajno poboljšanje I može se nastaviti sa KBT I fizičim vežbama.

Nakon rešavanja problema veliku pažnju treba posvetiti prevenciji (sprečavanju ponovnog javljanja tenzionih glavobolja) u čemu posebno mesto ima edukacija  pacijnata.


 

Tenziona glavobolja – Prevencija

Prevencija tenzionih glavobolja se može uspešno uraditi. Preventivne mere se sastoje pre svega u edukaciji pacijenata o reakciji u  konfliktnim sitacijama, njihovog pravilnog shvatanja  i rešavanja, edukacija o antistres programima i nnjihovu primenu u svakodnevnom životu,  zatim o promeni stila života, potrebnmom vrenenu spavaja i kvalitetu sna, značaju fizičkog vežbanja, vežbi disanja i relaksacionim tehnikama.

Preventivne mere su lake za usvajanje daju dobre rezultate i, što je veoma bitno, jeftinije su u odnosu na lečenje medikamentima a značajno poboljšavaju kvalitet života uopste.

Zadatak terapeuta bola je, da pored lečenja, uradi korektnu edukaciju pacijenta i sprovede preventivne mere koje se sastoje i u postavljanju kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, načina kako ih ostvariti, načina kako pratiti i izmeriti ili uporediti njihovo ostvarivanje, odnosno napredak; vođenje dnevnika , odnosno da stimuliše aktivno učešće pacijenta u svom lečenju.

Pozdravna reč autora

 O blogu
O blogu

Ideja ovog bloga je da se napravi online zajednica i web klinika koja bi se bavila problemom hroničnog bola i stresa.
Uvereni smo da ćete, što više znate o hroničnom bolu, što više znate o sopstvenom bolu, i faktorima koji utiču na njega biti spremniji da se borite protiv njega.

Hvala Vam na poseti!

 Autor bloga
Autor bloga

Poštovani posetioci, zahvaljujem Vam se na poseti!
Nadam se da ćete u tekstovima i savetima koje sam za Vas pripremio naći korisne stvari i primeniti u praksi.
Pišite, ostavite komentare, dajte predloge i sugestije, iznesite svoja iskustva
Hvala

dr Bratislav Branković