KAKO ZAŠTITI KIČMU

FIZIČKA AKTIVNOST I KIČMA

Neke od fizičkih i radnih i aktivnosti svakodnevnog života ne prijaju jer izazivaju bol. Bol lokalizovan najčešće u lumbalnom (krsnom) delu kičme. Bol čiji je najčešći uzrok pogrešan način izvođenja pokreta pri izvođenju radnji ili preteranoj dužini trajanja aktivnosti.

Telo čuvamo i štitimo kroz zaštitne položaje i pokrete. Pri svakodnevnim aktivnostima najveće opterećenje trpi krsno-lumbalni deo kičme, mesto gde se trup vezuje za karlicu i donje ekstremitete. Osnovne elemente držanja tela ili posturu tela sačinjavaju karike otvorenog kinetičkog lanca: stopala, kolena, karlica, kičmeni stub, ramena, glava i vrat.

Narušavanje bilo koje od ovih karika predstavlja i pomeranje-narušavanje fiziološkog kinetičkog lanca.

Pomeranja težišne linije uvek su praćena dodatnim utroškom energije za održavanje položaja, što povećava opterećenje za mišiće izaziva zamor u početku a kasnije slabost i bol .

polozajZAŠTITNI POLOŽAJI

Sprečavaju – vrše prevenciju nastanka bola, jednostavni su i besplatni, treba ih samo naučiti i primenjivati u SVAKODNEVNOM ŽIVOTU I RADU . Naučiti i primenjivati stalno tako da to postane STIL ŽIVOTA

ZAŠTITNI POLOŽAJI i pokreti u akutnoj (bolnoj) fazi pomažu da BOL OTKLONIMO.


NA GORNJIM SLIKAMA LEVO SU PRIKAZANI PRAVILNI ZAŠTITNI POLOŽAJI A DESNO NEPREVILNI


RADNA POVRŠINA: U zaštiti lumbalne kičme najvažnije je da se pravilno odredi i niveliše radna površina. Svaka radna površina trebalo bi da bude u visini struka.

Iz stojećeg položaja, šake bi trebalo da su potpuno opružene pored tela i dlanovi potpuno spušteni na radnu površinu. U tom položaju, lumbalna kičma je potpuno zbrinuta. Ukoliko aktivnost duže traje (više od 15 minuta), potrebno je rasteretiti obe noge. Najjednostavnije je da uzmete malu stolicu (hoklicu), spustite je na pod i s vremena na vreme podignite jednu, pa drugu nogu na nju. 

AKTIVNOSTI

  • svaka radna aktivnost

  • ručno pranje sudova

  • oblačenje bebe i kupanje bebe

  • ručno pranje veša

  • peglanje


Pozdravna reč autora

 O blogu
O blogu

Ideja ovog bloga je da se napravi online zajednica i web klinika koja bi se bavila problemom hroničnog bola i stresa.
Uvereni smo da ćete, što više znate o hroničnom bolu, što više znate o sopstvenom bolu, i faktorima koji utiču na njega biti spremniji da se borite protiv njega.

Hvala Vam na poseti!

 Autor bloga
Autor bloga

Poštovani posetioci, zahvaljujem Vam se na poseti!
Nadam se da ćete u tekstovima i savetima koje sam za Vas pripremio naći korisne stvari i primeniti u praksi.
Pišite, ostavite komentare, dajte predloge i sugestije, iznesite svoja iskustva
Hvala

dr Bratislav Branković