HRONO ISHRANA, DIJETA, PRAVILA

šta je hrono ishrana

Hrono ishrana nije dijeta već zdrav nacin ishrane i života uopste. Kako „hrono“ znači „vreme“, jako je bitno da se odredjene namirnice jedu u odredjeno doba dana,i takodje jako bitno da se uobročimo i da nam svaki obrok bude u isto vreme svaki dan.

Hrono ishrana se bazira na tome da kiselu sredinu u organizmu svede na baznu,odredjenim namirnicama i njihovim kombinovanjem.


hrono ishrana nije dijeta već zdrav način ishrane

Postoji li “IDEALAN JELOVNIK”?

Da …ali za svakog samo njegov lični.

Ukoliko dugo vremena unosimo hranu po pogrešnom rasporedu javlja se umor, migrena,bolovi u zglobovima,tegobe sa varenjem ,gojaznost.

Izbacivanjem hrane koju ne tolerišemo , dolazi do nestanka tegoba I regulisanja povišenog holesterola, hipertenzije.

 


Nije važno samo šta jedete nego I kada jedete. Hrana diktira sve od  raspoloženja I nivoa energije do kvaliteta spavanja. Dakle ukoliko želite da ujutru imate energije, da se za ručkom smirite I napunite baterije I da uveče imate miran san, pametan izbor hrane će vam to omogućiti.

Eliminacija doručka je najteži mogući poremećaj u ishrani, jer jedino jutarnji unos hrane aktivira masne ćelije da bez oklevanja ispuštaju iz svog skladišta masti I to vrlo intezivno. Ako ujutru preskočimo obrok, naše telo nastavlja sa skladištenjem masnoće, jer je zabrinuto što nema novog unosa hranjivih supstanci. Idealan doručak bi trebao da sadrži masti , belančevine I spore šećere(žitarice) da bi se obezbedila dovoljna količina energije tokom dana.


Izmedju obroka mora da prodje minimum 3 sata iako je optimalno vreme 4. Pre nego što podlegnete izazovima u obliku grickalica I kolačića ,( koji će uzrokovati nagomilavanje masnog tkiva ), pojedite jogurt koji će vas snabdetiti proteinima. Uz to idu cedjeni sokovi bez šećera, kafa , biljni čaj.


Za ručak treba jesti belančevine životinjskog I biljnog porekla, povrće kao izvor složenih šećera I vlakna. Meso je moguće zameniti proteinima iz biljaka(pasulj,soja,sočivo), prema tačnoj proceni proteinskog sastava. Jedna čaša crvenog vina obradovaće sve uživaoce ovog pica, ali samo ukoliko obrok nije bio sačinjen od ugljenih hidrata, znači alkoholna pica se “ne slažu” sa pirinčem,krompirom I testeninama. Obavezno izbeći uobičajen oblik deserta odmah nakon ručka. Idealno vreme za to je dva sata nakon ručka. Bilo da se opredelimo za slatkiš, voće ili suvo voće , orašaste plodove, bez griže savesti možemo uživati u njima u popodnevnim časovima  jer tada istovremeno sprečavamo trošenje proteina I mozak dobija energiju.


Uveče započinje period odmora organizma. Idealna hrana je izbor lakih proteina I salata(mladi sir, riba,pileće belo..) ili povrća koja nisu skrobna(tikvice,karfiol,brokoli,..). Testenina se ne sme jesti uveče(paste,pice,hleb) isto kao I pirinač I sva skrobna povrća(krompir).

Ako uveče unosimo masnoće I šećere , mi smo upravo dodali extra mast našim ćelijama. U snu se usporava metabolizam što dovodi da hrana dugo ostaje nesvarena u crevima I taloženja potkožnih masnoća. Poslednji obrok treba da bude minimum jedan sat pre uspavljivanja.


Pravilna ishrana pomaže da se ostvari idealna težina sa istovremenim postizanjem idealnog zdravlja. Pojedinci imaju metabolizam koji dugo vremena može da toleriše greške u ishrani. Ali uvek imajte na umu da “Telo pamti”. Izgledaćemo dobro I osećaćemo se zdravo sve do jednog momenta. Taj momenat se bez izuzetka obavezno pojavi svakome ko je dugo grešio u izboru hrane. Tako da svako ko nadje izgovor da nema vremena za pravilnu ishranu, pre ili kasnije će morati da nadje vremena za bolest. Ako se prepoznajate u toj priči odlučite da stavite tačku na to.


Autor teksta

dr Marija Gaćinović

Pozdravna reč autora

 O blogu
O blogu

Ideja ovog bloga je da se napravi online zajednica i web klinika koja bi se bavila problemom hroničnog bola i stresa.
Uvereni smo da ćete, što više znate o hroničnom bolu, što više znate o sopstvenom bolu, i faktorima koji utiču na njega biti spremniji da se borite protiv njega.

Hvala Vam na poseti!

 Autor bloga
Autor bloga

Poštovani posetioci, zahvaljujem Vam se na poseti!
Nadam se da ćete u tekstovima i savetima koje sam za Vas pripremio naći korisne stvari i primeniti u praksi.
Pišite, ostavite komentare, dajte predloge i sugestije, iznesite svoja iskustva
Hvala

dr Bratislav Branković